Een bankautomaat in elke deelgemeente!

30 April 2022

Een bankautomaat in elke deelgemeente!

Groen Herk-de-Stad wil minstens één bankautomaat in elke deelgemeente. Het kan toch niet dat onze inwoners hiervoor meer dan 5 kilometer moeten rijden!

Op de gemeenteraad van maandag 25 april stelde ons Groen gemeenteraadslid Gunter De Ryck voor dat onze gemeente zelf initiatief zou nemen om er voor te zorgen dat onze inwoners in elke deelgemeente minstens over één betaalautomaat zouden kunnen beschikken.

De laatste tijd verwijderen de grootbanken meer en meer bankautomaten omdat ze iedereen willen 'overtuigen' om digitaal te bankieren en te betalen. Steeds meer mensen doen dat dan ook, maar er zijn altijd redenen waarom men over cash geld moet kunnen beschikken én er is een aanzienlijke groep mensen die - om welke reden dan ook - moeilijk enkel digitaal kunnen betalen.

Een aantal grootbanken werkt samen om via een nieuw initiatief BATOPIN een netwerk van neutrale bankautomaten te organiseren in de plaats van de eigen bankautomaten. Zo kunnen ze de eigen automaten vervolgens allemaal afschaffen. In de praktijk zullen er veel meer automaten verdwijnen dan er via dit nieuwe initiatief zullen bijkomen. Volgens de banken zou 95 procent van de Belgen binnen de 5 km cash geld moeten kunnen afhalen of storten.
Voorlopig is er echter geen enkele nieuwe bankautomaat gepland op het grondgebied van Herk-de-Stad. Nu al zijn er in onze deelgemeenten geen bankautomaten (meer) beschikbaar.

Leefbaarheid van onze dorpen

Groen Herk-de-Stad vindt dat de overheid de leefbaarheid van onze dorpen, onze deelgemeenten, moet blijven garanderen. Steeds meer dienstverlening van banken, mutualiteiten, vakbonden, zorgverlening… valt weg omwille van besparingen en wordt gecentraliseerd of gedigitaliseerd. Voor veel mensen wordt het steeds moeilijker om hun weg te vinden naar al die onmisbare dienstverlening.

Ons gemeenteraadslid Gunter De Ryck kreeg in de gemeenteraad veel bijval voor zijn voorstel om in elke deelgemeente minstens één bankautomaat te voorzien. Toch koos de meerderheid in de gemeenteraad er voor om af te wachten en geen initiatief te nemen. Het voorstel van Groen werd weggestemd.

Alleen de winst van de banken telt?

Voor Groen is dit weer een voorbeeld van slecht beleid. In de plaats van zelf aan de slag te gaan en er voor te zorgen dat onze Herkenaars gemakkelijk toegang hebben tot een bankautomaat, dicht in de buurt, laat ons bestuur het over aan de banken. Die zullen uiteraard alleen naar hun winstcijfers kijken. Ook zij vinden het waarschijnlijk niet erg dat burgers meer dan vijf kilometer moeten rijden om aan wat cash geld te geraken…