Herk-de-Stad eerlijker en groener!

Dag kiezer. Waarom zou je gaan stemmen? Wel, het dorp of de buurt waarin je leeft, dat is de lucht die je inademt. Dat is de weg die je elke dag neemt van school naar huis. Dat is de bakker of het terrasje om de hoek, het pleintje waar je kinderen spelen en het stuk natuur of bos waar je een rondje gaat lopen of wandelen. Hoe die buurt eruit ziet, hoe veilig en gezond ze is, dat bepaalt mee je leven. De toekomst van jouw buurt en van onze gemeente Herk-de-Stad, daarover beslis jij bij de verkiezingen van 13 oktober.

Groen is de partij die buurten en mensen doet herademen, letterlijk. Omdat je veilig met je kinderen naar school kan fietsen. Omdat wijken groener en aangenamer worden. Omdat je zorg in de buurt hebt. Omdat straten niet enkel dienen voor verplaatsingen, maar ook voor leven en ontmoeting, met een plein met een terrasje, lokale winkels, sport en cultuur. Een stad of dorp waar je jong kan zijn, en oud wil worden. Jouw buurt, jouw stem, onze toekomst.


Natuur en groen in elke buurt en voor iedereen

Een pleintje in de schaduw, een stuk natuur vlakbij of gewoon minder beton en meer bomen in je eigen straat: dat maakt een wereld van verschil. Zeker als je geen eigen tuin hebt of klein woont.

Groene velden, bossen en kostbare natuurgebieden beschermen we, en breiden we uit. Dat is nodig, want vandaag verdwijnen er elke dag nog tien voetbalvelden aan open ruimte.

Ook in Herk-de-Stad hebben we veel waardevolle natuur. Er is natuurlijk  het prachtige Schulensbroek, één van de grootste natuurgebieden van Vlaanderen, maar ook in de rest van Herk is er veel groen en open ruimte. Hoe fijn zou het zijn om in al dit groen te kunnen wandelen. Jammer genoeg is dat niet overal mogelijk. Er zijn veel paden die we kunnen herstellen en verbinden tot echte wandelwegen, ook in Berbroek, Donk en Schakkebroek. Een groene woonomgeving en toegankelijke natuur zorgen voor gezonde mensen. De schaduw van een boom is de beste natuurlijke airco. Dat hebben we nodig nu het klimaat verder opwarmt!

 


Veilig te voet en met de fiets naar elke bestemming

Met een sterk mobiliteitsbeleid redden we mensenlevens. Met trager verkeer in onze centra doen we het aantal zware verkeersongevallen dalen. We zorgen voor echte fietspaden en maken komaf met gevaarlijke kruispunten. Met sterk mobiliteitsbeleid zorgen we dat je je vlotter kan verplaatsen, dat je rustiger woont en gezonde lucht inademt.

Ook in Herk-de-Stad kan het nog veel veiliger. Fietsers zijn het kwetsbaarst. In een stad met zoveel scholen moeten we nog meer aandacht besteden aan de veiligheid van onze kinderen en jongeren. We moeten meer doen dan fietsstrookjes schilderen. Het mobiliteitsplan van Herk-de-Stad dateert van 2011. Hoog tijd dus voor een grondige herziening én update, zodat ad hoc maatregelen plaatsmaken voor een mobiliteitsvisie. Deze visie omvat een plan voor snelheden, maar ook voor fietsstraten, parkeerplaatsen, voorkomen van sluipverkeer, vrachtverkeer,…   Echte veilige fietspaden en nog meer fietsstraten moeten zorgen voor meer veiligheid. Lagere maximumsnelheden in onze dorpsstraten kunnen ook helpen. Trage wegen moeten we weer bruikbaar maken voor fietsers en voetgangers.


Levende dorpen en buurten

Groen kiest voor bruisende buurten en dorpen. We steunen lokale ondernemers zoals jouw bakker, lokale winkeliers, het café om de hoek, de wekelijkse markt met lokale producten en dat fijne terras op het plein. Waar Groenen besturen, bloeit het lokale verenigingsleven. We geven echte steun aan de lokale sportverenigingen, aan cultuur in de buurt, en zorgen voor dienstverlening dicht bij huis, toegankelijk voor iedereen.

Ondanks alle nieuwe woningen en appartementen blijft Herk-de-Stad in grote mate een plattelandsgemeente. Volgens Groen gaat de leefbaarheid van onze dorpen erop achteruit. Dat geldt vooral voor Berbroek, Donk en Schakkebroek. Het valt de laatste tijd erg op. Er zijn steeds minder voorzieningen in onze dorpen, geen bakker of kruidenier meer, geen kantoor van een ziekenfonds, vakbond of bank. Geen bankautomaat. Geen zalen of lokalen voor verenigingen. Onlangs sloten ook in Schakkebroek en Donk de laatste cafés!

Er is ook te weinig gemeentelijke dienstverlening in onze deelgemeenten. Veel zaken kunnen wel online gebeuren, maar wie niet handig is met een computer moet nog steeds naar het gemeentehuis. En dat kan enkel op afspraak. Voor wie geen auto heeft of wie zich met de auto of fiets niet meer veilig voelt in het drukke verkeer, is dat echt een probleem. Tegelijkertijd is het openbaar vervoer in onze gemeente zo goed als verdwenen.

Voor Groen is elke inwoner van Herk-de-Stad belangrijk. Iedereen moet even gemakkelijk de gemeentelijke diensten kunnen bereiken, liefst in het eigen dorp. Groen Herk-de-Stad vindt het belangrijk dat het goed wonen is in elk van onze dorpen. We moeten zorgen voor het behoud van zo veel mogelijk lokale voorzieningen.

Meer betaalbare woningen voor jong en oud

Groen zorgt dat iedereen goed, betaalbaar en energiezuinig kan wonen. We bouwen meer sociale huurwoningen. Dat is nodig, want de wachtlijsten voor een sociale woning zijn veel te lang. Met meer sociale woningen halen we druk van de huurmarkt, en dalen de prijzen voor iedereen. Daarnaast helpen we huiseigenaren met duurzame renovaties. Want dat is goed voor het klimaat en voor je portemonnee. We bestrijden leegstand en speculatie op de woningmarkt, zodat jouw woontoekomst zekerder is.

Herk-de-Stad heeft een grote nood aan meer betaalbare woningen voor kopers én huurders. Dure luxueuze appartementen zijn er intussen genoeg. Onze gemeente moet dringend kiezen voor een andere aanpak en enkel nog vergunningen geven aan bouwpromotoren die enkel nog projecten ontwikkelen waarbij er aanbod is voor elke inwoner: voor de alleenstaande ouder, de singels, de grote en kleine gezinnen en voor personen die van hun pensioen willen genieten.

In Herk-de-Stad stonden nog nooit zoveel mensen op een wachtlijst voor een sociale woning. Kandidaten moeten meer dan vijf jaar wachten op een degelijke betaalbare woning. Er zijn veel te weinig sociale woningen en onze gemeente deed de voorbije jaren geen enkele inspanning om bijkomende woningen mogelijk te maken. Het tegendeel zelfs.

Onze inwoners moeten ook veilig kunnen wonen. Wij willen onze burgers actief beschermen tegen wateroverlast en dus moeten we stoppen met bouwen op overstromingsgevoelige plekken.

Echte persoonlijke zorg dichtbij

Wij brengen zorg naar je buurt: dichtbij, persoonlijk en betaalbaar. Groen kiest voor een lokaal zorgcentrum dichtbij waar huisartsen, tandartsen, verplegers en psychologen samenwerken. We brengen de buurt ook dicht bij de zorg. Woonzorgcentra kunnen samenwerken met verenigingen, scholen en andere instellingen om voor en warme buurt te zorgen.  

Ook in Herk-de-Stad is het steeds moeilijker om nog een vaste huisarts of tandarts te vinden. Woonzorgcentra worden stilaan onbetaalbaar… Voor Groen is het belangrijk dat mensen zorg dichtbij huis kunnen vinden. Dat ouderen zo lang mogelijk in de eigen woning of de eigen omgeving kunnen blijven wonen. Zorgzame buurten zijn daarom erg belangrijk: lokale ontmoeting, aandacht voor eenzamen en zwakkeren in onze samenleving, professionele omkadering… zijn noodzakelijk om dat te bereiken. Onze gemeente moet verdergaan op de ingeslagen weg. De samenwerking met SAAMO Limburg (samenlevingsopbouw) moet versterkt worden. Daarbij mag het niet alleen gaan om ontmoeting of formele dienstverlening vanuit de gemeente of het OCMW maar moet de stap gezet worden naar echt buurtwerk, participatie van onderop en concrete actie.

Samen leven, samen beslissen

Als inwoner weet je zelf het beste wat beter kan. Groen bestuur is dan ook altijd mét, en niet boven de hoofden van burgers. Dat kan op vele manieren: advies- en dorpsraden, een burgerbegroting, participatieprojecten, wijkbudgetten…  Een dorp of buurt verbeteren, dat doe je altijd samen.

Voor Groen Herk-de-Stad is een eerlijke en transparante politiek erg belangrijk. Het bestuur moet luisteren naar de problemen van de mensen en eerlijk communiceren. Meer betrokkenheid en inspraak zorgen voor een beter gemeentelijk beleid. Het huidige bestuur deed nauwelijks moeite om met haar burgers in gesprek te gaan. Behalve een algemene enquête gebeurde er niets meer. Met de voorstellen van de Herkenaar werd weinig of niets gedaan. Het werd moeilijker om als burger nog punten op de gemeenteraad te brengen. Op de adviesraden werd bespaard. Wettelijk verplichte adviesraden zoals de GECORO (adviesraad voor ruimtelijke ordening) werden niet eens samengeroepen. Groen Herk-de-Stad wil meer betrokkenheid van burgers met regelmatige contactmomenten tussen bestuur en inwoners. Onze dorpen hebben recht op een eigen dorpsbudget dat in overleg met het bestuur kan worden besteed aan projecten die het eigen dorp ten goede komen. De adviesraden moeten als volwaardige gesprekspartner betrokken worden bij de planning en uitvoering van het beleid.