13 November 2023

20.00u -
22.00u

Gespreksavond met Jeremie Vaneeckhout

De Markthallen , Markt 2, 3540 Herk-de-Stad

26 mei 2019 was opnieuw een ‘zwarte’ zondag. In tegenstellingen tot de vorige ‘zwarte’ zondagen behaalde extreemrechts deze historische resultaten vooral dankzij stemmen op het platteland.

Dit resultaat enkel verklaren als een uiting van racisme is te simpel. Er klonk hier vooral een luide noodkreet uit van de plattelandsbewoners die zich niet langer vertegenwoordigd voelen door ‘de politiek in Brussel’. Te lang hebben alle partijen, zowel de progressieve als de traditionele, de Vlaamse dorpen rechts laten liggen.

Om de oorzaak van zoveel ongenoegen te achterhalen trok Jeremie Vaneeckhout, covoorzitter van Groen, door gans Vlaanderen om te luisteren naar de verzuchtingen, frustraties en verhalen van de inwoners in de buitengebieden. Al deze verhalen en ervaringen schreef Jeremie neer in zijn boek ‘Vergeten land – Een roadtrip door Vlaanderen’. Uiteindelijk puurde Jeremie twaalf werkpunten uit al deze gesprekken die ervoor moeten zorgen dat de brug tussen politiek en platteland opnieuw wordt hersteld.

Tijdens deze gespreksavond zal Jeremie vertellen over zijn roadtrip. Hij zal hierbij ook in gesprek treden met Stef Vandebroek. Als voormalig directeur van RIMO Limburg heeft Stef een goed zicht op de maatschappelijke uitdagingen waarmee ook veel Limburgse gemeenten worstelen.

De hele gespreksavond zal aan elkaar worden gepraat door Vlaams parlementslid Johan Danen.