Herk-de-Stad moet dringend voor meer sociale huurwoningen zorgen!

03 November 2021

Herk-de-Stad moet dringend voor meer sociale huurwoningen zorgen!

Nog nooit hebben in Herk-de-Stad zoveel mensen op de wachtlijst gestaan voor een sociale huurwoning!

Nog nooit hebben in Herk-de-Stad zoveel mensen op de wachtlijst gestaan voor een sociale huurwoning. Eind 2020 waren dat er 478. Dat is een stijging op één jaar tijd met 13%!
En nog nooit moesten die kandidaat-sociale-huurders zolang wachten op een woning, nl. meer dan zes jaar. Dat is langer dan het hoge gemiddelde voor onze provincie, dat is bijna vijf jaar.

Er zijn dan ook veel te weinig sociale huurwoningen in Herk-de-Stad en de voorbije jaren kwamen er ook nauwelijks bij. Eind 2020 waren er 153 sociale huurwoningen. Daarnaast zijn er nog een twintigtal die via het Sociaal Verhuurkantoor (SVK) worden verhuurd.

Administratieve trucjes

Onze gemeente voldoet dan ook niet aan haar wettelijke verplichtingen (het zogenaamde  bindend sociaal objectief vastgelegd door de Vlaamse regering). In feite zijn er volgens de Vlaamse normen te weinig sociale huurwoningen in Herk-de-Stad. Daarom probeert de gemeente de bejaardenwoningen die zelf via het OCMW verhuurt, maar die in feite niet mogen meegeteld worden, via afspraken met de sociale woningmaatschappij KBM en het SVK, toch bij die Vlaamse cijfers te laten meetellen. Maar dat is dus gezichtsbedrog: in de praktijk komen er zo geen sociale huurwoningen bij.

Voorlopig zijn er volgens de Vlaamse cijfers ook geen bijkomende projecten meer gepland. Zo kunnen er dus de komende jaren onmogelijk nog sociale huurwoningen bijkomen in Herk-de-Stad!

Wonen is een mensenrecht

Voor Groen is dit een schandalige situatie. Wonen is een mensenrecht. Elke burger die nood heeft aan een degelijke woning moet die kunnen kopen of huren. Door het lakse Herkse beleid zijn er 478 inwoners die een woning willen huren en die momenteel in de steek gelaten worden. Er moeten dringend meer degelijke huurwoningen beschikbaar komen in onze gemeente. Dat is een gedeelde verantwoordelijkheid van de Vlaamse overheid, de sociale bouwmaatschappij én onze gemeente.

In het verleden heeft het schepencollege herhaaldelijk gezegd dat ze vinden dat ze al genoeg inspanningen doen en dat er al genoeg sociale woningen zijn in onze gemeente. Dat is duidelijk niet het geval. Tegelijk geeft men zonder problemen bouwvergunningen voor grote dure appartementen die bijna enkel voor investeerders betaalbaar zijn. Dit een allesbehalve sociaal woonbeleid, wat men ook moge beweren. Voor Groen moet Herk-de-Stad dringend een socialer woonbeleid gaan voeren en moet men nieuwe sociale huurwoningen bouwen in alle Herkse deelgemeenten!

Het tekort aan sociale woningen is niet alleen een woonprobleem, maar zorgt er ook voor dat veel mensen in armoede terechtkomen en er niet meer uit geraken. Ze kunnen immers de hoge huurprijs van woningen op de private huurmarkt niet betalen. Die kosten gemiddeld 250 euro per maand méér dan de gemiddelde sociale huurwoning. Ook de verschillende huurpremies bieden weinig soelaas.

"Met Groen vragen wij al lang om meer sociale huurwoningen in onze gemeente. Nog nooit hebben we concrete voorstellen gehoord. We willen geen administratieve trucjes en geen excuses, maar oplossingen!”, zegt Groen gemeenteraadslid Gunter De Ryck.aantal kandidaat sociale huurders Herk-de-Stad

 

 

---

Meer info over de Groene standpunten inzake wonen en huren: https://www.groen.be/wonen

 

(Alle cijfers in dit artikel zijn afkomstig van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen - https://www.vmsw.be/statistieken)