Praten over leefbare dorpen

26 Oktober 2023

Praten over leefbare dorpen

Praatavond op maandag 13 november met Jeremie Vaneeckhout, co-voorzitter van Groen

Groen wil leefbare dorpen!

Herk-de-Stad groeit. Toch blijft onze gemeente in grote mate een plattelandsgemeente. Er komen dan wel veel woningen bij, de leefbaarheid van onze dorpen gaat achteruit, vindt Groen Herk-de-Stad. Dat geldt vooral voor Berbroek, Donk en Schakkebroek.

Het valt de laatste tijd erg op. Er zijn steeds minder voorzieningen in onze dorpen, geen bakker of kruidenier meer, geen kantoor van een ziekenfonds, vakbond of bank. Onlangs sloot in Schakkebroek ook het laatste café! Zo gaat de leefbaarheid van onze dorpen achteruit.

Geen café maar ook geen dienstverlening

Er is ook te weinig gemeentelijke dienstverlening in de deelgemeenten. Veel zaken kunnen wel online gebeuren, maar wie niet handig is met een computer moet nog steeds naar het gemeentehuis. En dat kan enkel op afspraak! Voor wie geen auto heeft of wie zich met de auto of fiets niet meer veilig voelt in het drukke verkeer, is dat een echt probleem. Tegelijkertijd is het openbaar vervoer in onze gemeente zo goed als verdwenen. Voor Groen is elke inwoner van Herk-de-
Stad belangrijk. Iedereen moet even gemakkelijk de gemeentelijke diensten kunnen bereiken, liefst in het eigen dorp! Groen Herk-de-Stad vindt het belangrijk dat het goed wonen is in elk van onze dorpen. De gemeente moet daarom ook zorgen voor het behoud van zo veel mogelijk lokale voorzieningen. En we willen snel meer veilige fiets- en voetpaden. Ook dat is leefbaarheid.

Avond met Jeremie Vaneeckhout

Meer aandacht voor onze dorpen is ook het thema van onze volgende gespreksavond op maandag 13 november. Samen met Jeremie Vaneeckhout, co-voorzitter van Groen, en met andere gasten, bekijken we hoe we onze gemeente beter kunnen maken voor iedereen!

Heel erg welkom. De toegang is gratis.