Wandelen in Herk-de-Stad

05 April 2021

Wandelen in Herk-de-Stad

Wat hebben we een geluk om in Herk-de-Stad te wonen: een gemeente met veel natuur en open ruimte.

Wat hebben we een geluk om in Herk-de-Stad te wonen: een gemeente met veel natuur en open ruimte. Daardoor zijn er veel wandel- en fietsmogelijkheden.

In onze Groenkrant deden we al wat wandelsuggesties. In eentje er van, het nieuwe gemeentelijk bos in Schulen, kan je voorlopig nog niet gaan wandelen. In de andere vast en zeker. Hier zetten we ze nog eens op een rijtje en we geven nog wat extra ideeën.

 

Het Schulensbroek

Het Schulensbroek is een natuurgebied op de grens van Herk-de-Stad en Lummen. Het gebied is ongeveer 200 ha groot. Het Schulensbroek is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied 'Demervallei'. Samen met het Regionaal Landschap Haspengouw werden heel wat mooie wandelpaden uitgestippeld met verschillende startpunten. Op dit ogenblik zijn er ingrijpende werken om de natuurwaarden van het gebied nog te versterken. Dat kan tijdelijk wat hinder geven maar in de loop van de volgende jaren wordt het gebied nog mooier en komen er nieuwe wandelpaden bij.

Meer info vind je op de website van De Vrienden van het Schulensbroek en op de website van het Bezoekerscentrum Schulensmeer.

Meer info over de wandelingen en wandelkaarten vind je hier.

 

Park Olmenhof-Harlaz

Herk-de-Stad heeft een mooi historisch park. Niet heel groot, maar wel heel interessant en aangenaam om in te wandelen. Het is een park in Engelse stijl en het bevat een unieke verzameling bomen, waaronder exotische variëteiten, geënt op inlandse onderstam. Het park is beschermd als waardevol landschap sedert 1987.

In het park ligt kasteel De Pierpont. Dit kasteeltje, in laat-classisistische stijl, dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw. Het werd in 1830 gebouwd door boomkweker Jean Dieudonné Hermans. Nu fungeert het gebouw als stadhuis. Ook het toeristisch infokantoor is er gevestigd.

Meer info vind je op de website van de gemeente en de toeristische dienst. Over het kasteel kan je meer lezen op Wikipedia.

 

Natuurgebied Muggenhoek

In het zuiden van Schulen, tussen de Manestraat, de Oudebaan en de Kiezelweg, ligt natuurgebied Muggenhoek, eigendom van de Vlaamse overheid, een oud agrarisch en pittoresk gebied waar historische en recente bossen, weiden, akkers en een aantal vijvers het landschap sieren. Bloemrijke hooilanden zijn een streling voor het oog en verschillende vogels vinden hun weg naar deze verborgen parel.

In het natuurreservaat Muggenhoek zijn er smalle bospaden, enkele poelen en een bloemrijke akker. Weiden en bloemrijke hooilanden worden begraasd door kuddes van lokale landbouwers of afgemaaid door de landbouwers zelf. Zo krijgt de natuur opnieuw alle kansen om zich te ontplooien.

Heel veel Herkenaars zijn allicht nog nooit in het gebied gaan wandelen.

Meer info vind je op de website van Natuur en Bos.

 

Domeinbos Aan Monnikshof

Tot ongeveer 1996 deden het domeinbos Aan Monninkshof (langs de Stevoortweg) dienst als landbouwgrond. Het Vlaamse Gewest kocht deze gronden aan om de oppervlakte openbaar bos in Vlaanderen uit te breiden. Ondertussen vonden al verschillende dieren en vogels de weg naar het relatief jonge bos Aan Monnikshof. Bijzondere planten, zoals kruisbladwalstro, penningkruid en heggedoornzaad, versieren als extraatje je wandelpad. Naast het aanplanten van inheemse boomsoorten en bosranden, herstelden we de oude poel en legden we een nieuwe modderplas aan. De talrijke sloten en een oude meander van de rivier de Herk maken het een boeiend waterrijk gebied.

Meer info vind je op de website van Natuur en Bos.

 

Nog meer wandelideeën?

Zoek je in de buurt of in Limburg nog meer wandelmogelijkheden? Ga dan zeker nog eens kijken op deze websites:

 

Wil je niet graag op je eentje gaan wandelen?

Dan is er nog een fijn initiatief dat we willen voorstellen: de Wandelcentrale, een initiatief van Avansa Limburg.
Deelnemen is helemaal gratis! Je kan in 12 gemeenten terecht bij de Wandelcentrale. Bel of kom langs tijdens de openingsuren.
Je geeft je gegevens door aan de medewerker van de Wandelcentrale. Als we een 'match' hebben, dan krijgen jullie elkaars gegevens en maak je zelf een afspraak om samen te gaan wandelen.
Ook Herk-de-Stad doet mee!