Een beter ruimtelijk beleid om onze burgers te beschermen!

21 Oktober 2021

Een beter ruimtelijk beleid om onze burgers te beschermen!

Groen Herk-de-Stad wil de Herkenaars beter beschermen tegen wateroverlast.

Een deel van Herk-de-Stad stond deze zomer verschillende dagen onder water. Sommige Herkenaars hadden te maken met een ondergelopen woning of een verzopen tuin. Landbouw en natuur leden grote schade. Onze hulpdiensten hebben onze inwoners zo goed en zo kwaad het kon geholpen.

Met Groen willen we de onze Herkenaars in de toekomst beter beschermen. Deze overstromingen werden veroorzaakt door een uitzonderlijke neerslag. Dit extreme weer is een gevolg van de klimaatverandering. We gaan dit in de toekomst zeker nog meer meemaken. Hoog tijd dus voor een echt klimaatbeleid en voor maatregelen die ons beter beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. De volgende jaren zijn grote inspanningen nodig.

Een beter beleid

Het ruimtelijk beleid in onze gemeente moet in elk geval grondig aangepast worden. Groen Herk-de-Stad vindt het onbegrijpelijk dat er nog steeds woningen blijven bijkomen op plaatsen die onder water kunnen lopen. De Vlaamse overheid publiceert regelmatig een nieuwe versie van de kaarten met deze zgn. overstromingsgevoelige gebieden. De gemeente kent deze kaarten erg goed.

Groen Herk-de-Stad wil dus dat er een onmiddellijk verbod komt op het bouwen op plekken die te maken kunnen krijgen met wateroverlast. Op langere termijn kan men in een ruimtelijk uitvoeringsplan de gebieden waar men wel nog kan bouwen en wonen best duidelijk afbakenen. Een beter ruimtelijk beleid kan er zo helpen voor zorgen dat er geen huizen en tuinen meer onder water lopen. Met Groen zullen we het gemeentebestuur op zijn verantwoordelijkheid blijven wijzen.

Overstromingskaart

Je kan zelf kijken hoe het met jouw woonplaats en de overstromingsrisico's is gesteld. Op deze website (www.waterinfo.be/watertoets) kan je de Vlaamse overstromingskaarten raadplegen (kies voor ‘Overstromingsgevoelige gebieden 2017’).

Je kan inzoomen naar Herk-de-Stad en naar jouw perceel.